Březen 2018

Rychlá zeleninová polévka

15. března 2018 v 10:16 | J. |  Recepty

Ingredience
  • celá brokolice
  • 2 hrsti baby špenátu
  • 2 větší mrkve
  • cibule
  • zeleninový vývar, ale já ji dělám ze 2 bujónů
  • pepř, sůl, mletý muškátový oříšek (vše asi po třech špetkách)
  • 3 lžíce nadrceného parmazánu
  • 2l vody

Na másle v hrnci osmahneme dozlatova cibulku a poté ji zalejeme asi dvěma litry vody.
Mezitím, co se voda bude ohřívat, si nakrájíme brokolici a mrkev.
Když je voda ve varu, vhodíme do ní bujóny a promícháme.
Vodu osolíme, opepříme.
Přidáme nakrájenou zeleninu a špenátové listy.
Přiklopíme pokličkou a stáhneme teplotu plotýnky o 2 stupně.
Po asi 10min polévku promícháme a přidáme muškátový oříšek a parmazán.
Promícháme.
Vaříme dalších 10-15min.
Zkoušíme vidličkou měkkost mrkve. Pokud je dostatečně měkká, polévku vypneme a necháme dojít.
Po 10 minutách polévku odendáme z plotýnky a rozmixujeme.

Podávat můžeme posypanou parmazánem.

Výživové hodnoty na 100ml
kalorie: 25,4 kcal
bílkoviny: 1,53 g
sacharidy: 3,32 g
tuky: 0,63 g
vláknina: 1,5 g

Ano, opravdu je to takhle nízkokalorické, polévku dělám z dvou litrů vody. Výživové hodnoty jsem vytvořila tak, že jsem dala všechny ingredience do kalorických tabulek a pak do trojčlenky s 2000ml. Navíc jsem to pak ověřila v kalorických tabulkách, kde jsem si to vytvořila jako normální jídlo a zvolila vlastní množství 100ml. Tam vyšlo také 25-26kcal na 100ml.

Dobrou chuť.


Mrkvový koláč

12. března 2018 v 15:26 | J. |  Recepty
Ingredience
Na těsto:

  • 3 velké mrkve (nastrouhat)
  • 120g ovesných vloček
  • 160g polohrubé mouky pšeničné/celozrnné/jiné
  • 3 vejce
  • Vanilkový cukr
  • 4 lžíce medu
  • Lněné semínka, slunečnicová semínka, hrozinky
  • Kypřící prášek
  • 100-150ml mléka
Na povrch:

  • Nízkotučný tvaroh nebo nízkotučný bílý jogurt
  • Lžička medu
  • Banán
  • 2 vejce
  • Vanilkový extrakt
Postup

Nejprve si namočíme vločky do teplé vody (cca 200ml).
Necháme odležet a mezitím si oddělíme bílky a žloutky.
Žloutky promícháme.
Do bílků nasypeme vanilkový cukr a vyšleháme do sněhu.Sníh by měl být tuhý a neměl by se ani hnout.
Rozehřejeme troubu na horní i dolní ohřev na 175°C.
Rozmočené vločky přendáme do větší mísy, přisypeme k nim mouku, med a polovinu nastrouhané mrkve.
Chvíli mixujeme, aby se ingredience spojily.
Přidáme sníh a znovu mixujeme.
Poté do směsi přisypeme semínka a hrozinky, přilijeme žloutky, mléko a kypřící prášek.
Vložíme do trouby na 20min a připravíme si přeliv.

Pokud budete dělat povrch z tvarohu, bude mít konzistenci hustší. Z jogurtu bude povrch řidký, tak se toho nebojte.

Oddělíme bílky a žloutky.
Vyšleháme bílky do sněhu a kápneme asi půl lžičky vanilkového extraktu.
Ve žloutcích rozmačkáme banán na kašičku, přidáme med a jogurt/tvaroh.
Smíchanou hmotu přidáme ke sněhu a celé promixujeme.
Po 20ti minutách těsto z trouby vytáhneme.
Polijeme ho vytvořenou směsí a dáme na dalších 25min dopéct.

Hotové těsto zkoušíme klasicky špejlí (na špejli nemá být přilepené těsto).

Podávat můžeme s ovocem zakápnuté agávovým sirupem.

Dobrou chuť.